Migrän

Migrän.
När jag letar i databaserna över migrän är det ännu år 2022 inte klarlagt vad som orsakar migrän. Det finns inte heller någon quick-fix, eller bra medicin som botar. Vissa mediciner kan lindra symptomen, men en helhetslösning kring migrän saknas.
Att det är en svår sjukdom att leva med kan alla som lider av migrän troligtvis hålla med om. Jag har levt med migrän sedan jag var fyra år, så jag kan påstå att jag vet vad det handlar om. Klassisk migrän med aura, ofta stressutlöst. Den enda hjälp jag fått av sjukvården är olika typer av värkmedicin, som till största delen inte har fungerat. Nu har jag inte haft ett migränanfall på nästan 2,5 år. Det känns ju som en stor lottovinst. Men att säga att jag är fri från migränen vågar jag nog aldrig göra. Under åren har jag ju försökt med otaliga olika kurer och försök för att bli av med migränen. Att den nu hållits borta så länge finns det många olika orsaker till. Migrän är en komplex sjukdom där många olika faktorer binds samman till en helhet.
Vad som varit avgörande i mitt fall är nog att jag fått några stora bitar i livsstilspusslet på plats. Andning, lymfsystemet, vätska och stress är det som fallit på plats. Både andningen och lymfsystemet började jag jobba med ungefär samtidig (början av år 2020). Vätskeintaget ökade också i takt med att lymfan kom igång. När andningen förbättrades minskade även stressen. Socker, gluten och snabba kolhydrater har jag hållit bort redan i många år.
Förut kändes det alltid som att migränen lurade bakom hörnet och dök upp med jämna mellanrum. Nu känns det som att migränen har lämnat mig. Det är en lite märklig känsla som inte går att beskriva. Jag är jättetacksam och nöjd för att ha kommit hit där jag är idag. Övriga ”uppoffringar” som jag gjort för att få må bra idag är att jag har helt tagit bort alkohol och kaffe, samt undviker högintensiv träning. Hur det påverkar vet jag inte, men det är faktorer som åtminstone inte gör migrän bättre.
Jag tror att vi alla kan blir bättre i vår migrän, men det krävs både små och stora insatser från olika håll i livet.
Min helhetslösning kring migrän är att jobba med följande:
- Stress
- Andning
- Lymfsystemet
- Kost (socker, gluten snabba kolhydrater bort)
- Mera vätska (vatten eller Fortune delight)
- Ta bort alkohol och kaffe.
Här kan du boka tid för rådgivning, andningscoaching, lymfmassage mm.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.