Brösthälsa

Brösthälsa

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor, ca 30 % av alla cancerdiagnoser är bröstcancer. Ungefär 20 kvinnor insjuknar varje dag (Sverige). Jag tror att vi kan göra mycket för att förbättra brösthälsan och jobba förebyggande med våra bröst, ända från unga år. Längre fram i inlägget kommer du att få tips på hur du kan göra, men först lite info om bröst. 
Brösten består av körtelvävnad, fettvävnad, bindväv (fascia), lymfkärl, blodkärl och nerver. Fascia omsluter allt och håller samma hela bröstet. Fascia är en speciell struktur som omger allt, allt från minsta cell till större strukturer. Välmående och friska bröst är mjuka, följsamma och är inte ömma. Fibrotiska och inflammerade bröst är ofta knöliga, hårda och ömma. 

Fascia - inflammation och lymfsystemet

För att förstå vikten av en frisk och välmående fascia (läs friska bröst), kan vi titta på forskning kring fascia gjord av Patricia Keely. Hon tog två behållare med fascia, en med frisk, lös och lucker fascia, en med tät och fibrotisk fascia. Hon placerade cancerceller i bägge behållarna. Efter tio dagar fanns det inga cancerceller kvar i behållaren med frisk fascia, i den med fibrotisk vävnad fanns det massor av metastaser. 

Varje dag cirkulerar cancerceller i våra kroppar. Immunförsvaret och lymfsystemets uppgift är att hitta dessa och oskadliggöra dem. Därav vikten av ett fungerande lymfsystem och en kropp utan alltför mycket fibrotisk vävnad för cancerceller att fästa vid. 

Många kvinnor har ett veck / fåra på övre halvan av brösten. Det vecket kommer av bh:n om den är för liten, har dålig passform eller för korta axelband. Detta veck blir som ett ärr – ett stopp i flödet. Känn efter i dina egna bröst, finns det ett dike där och hur känns det ovanför och under diket? Hårt, spänt, knöligt? Här bildas lätt fibroser, så var uppmärksam på det när du jobbar med dina bröst. Mera om det snart. 

 

Vad kan jag göra själv?

Du kan göra mycket i förebyggande syfte, tänk helhetshälsa. Du bör sträva mot att minska inflammationerna i din kropp. Det gör du bl.a genom att

  • förbättra din andning
  • se över kosten och ta bort det som föder inflammation, vilket är främst socker, gluten, mejeriprodukter, processad mat och matoljor såsom solros och majsolja. Sträva efter en Paleoinspirerad kost, med mycket grönsaker, rotfrukter, fet fisk, skaldjur och kött. Gärna ekologiskt och så ren mat som möjligt. 
  • jobba med ditt lymfsystem och få igång flödet. Hur du gör din egenvårdsmassage hittar du fastnålad på Maria Ivars instagram (_maria_ivars_) och FB Maria Ivars - Friskoteket. Här hittar du skriftliga instruktioner till egenvårdsmassagen. Här kan du läsa mera om symptom på ett trögt lymfflöde. För mera tips kring lymfflödet, följ _maria_ivars_ på Instagram.
  • jobba med avslappning och minska dina stressnivåer. 
  • rätt typ och rätt nivå av fysisk aktivitet - inte för mycket och inte för lite. 
  • se över din bh och dina bh-vanor. Mera om det längre ner.
  • drick ordentligt med bra vätska, minst 1 liter / 30 kg kroppsvikt.
  • det finns mycket mera, men om du börjar med detta är du en bra bit på vägen.

 

Bröstmassage

När du gör din egenvårdsmassage för lymfflödet jobbar du alltid med flödet i hela kroppen. Ta bort bh:n så du kommer åt dina bröst. Stryk från mitten ut mot armhålorna, stryk genom hela brösten, både ovan- och undersida. Om du vill kan du försiktigt skaka dem. Var inte hårdhänt, det ska inte komma blåmärken eller göra ont. Strykningar brukar funka fint, även om brösten är ömma. 

Vill du jobba extra med dina fibroser i brösten kan jag rekommendera massagepistol som hjälpmedel. Trendrehab.se har fina produkter i sitt sortiment. Den svarta pistolen är lite kraftigare, relax.me och den lilla vita är snällare och har du ömma bröst rekommenderar jag den lilla vita -massagepistol mini. När du handlar från Trendrehab.se har du alltid minst 20% rabatt på alla dina inköp med rabattkod MARIA!

Guide till en bra bh

Konsten att hitta en bra bh är inte lätt, det vet vi alla. Allra bäst för brösthälsan är att låta brösten vara fria, så sträva till det så många timmar som möjligt under dygnet. De timmar du använder bh, tänk på följande;

  • den ska ha breda axelband
  • det finns även kuddar att köpa som du lägger under axelbanden så de inte skär in
  • inte vara för tight, du ska kunna andas
  • ha mycket stödjande material under brösten
  • bred resår - minst 4 knäppen bred
  • inte har för liten kupa så brösten trycks ihop
  • "longline" kallas en typ av bh som har mycket tyg under brösten
  • bh-linne eller bh-topp kan vara ett alternativ
  • Nu finns en kompressionsbh i mikromasserande material från Solidea. 

Kompressionsbh från Solidea. köplänk här

Mera tips och annat smått och gott

För mera tips kring lymfhälsa, följ mig på instagram _maria_ivars_ eller på facebook Maria Ivars - Friskoteket. På facebook hittar du även min grupp för lymfhälsa; Lymfaflow med Maria.

I webshopen hittar du allt du behöver för ditt lymfsystem; kompression, naturlig hudvård, kosttillskott samt andnings- och lymfprodukter.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.