Verktyg vid Lipödem

Verktyg vid Lipödem

Lipödem är en fettvävnadssjukdom där fettcellerna växer mer än normalt, främst över stuss och lår, även om bål och överarmar också kan drabbas. Ofta drabbas nederkroppen mera än överkroppen och kännetäckande för lipödem är att klädstorleken på byxor kan vara flera storlekar större än kläder för överkropp. Vanligen är ansikte, händer och fötter inte drabbade. Det finns olika grader och nivåer av lipödem, och det misstas ofta för fetma.

Du kan läsa mera om bakgrunden till lipödem här.

 

Det finns viktiga fakta att känna till:

Lipödemets tillväxt kan motverkas, och du kan till och med få det att gå tillbaka. Lipödem kännetecknas av överrörlighet i kroppen, både i leder men även i celler och bindväv, vilket gör att fettcellerna lätt växer och expanderar. Det finns helt enkelt inget tryck som håller emot. Extra blodkärl växer in i lipödemet, vilket gör att mer vätska kan transporteras in i vävnaden, men inga extra lymfkärl bildas för att transportera bort vätskan. Detta leder till mer och snabbare svullnad.

Överkurs.

Schematisk bild (ovan) över lymfkärl vid inflammation i huden (Swager, S & Detmar, M; Inflammation & Lymphatic Function). Liknande princip vid inflammation vid lipödem. Inflammation - vätskan trycker på lymfkärlen och minskar deras förmåga att transportera bort vätska. Samtidigt vid ett lipödem växer det in nya blodkärl som ökar förmågan att transportera vätska UT till vävnaden. När svullnad och inflammation avtar tilltar funktionen i befintliga lymfkärl och vätsketransporten blir bättre. Men samtidigt finns de nya blodkärlen där. Därför viktigt att vara lyhörd vid motion - svullnar jag, eller inte?!?!

 

Bild från Karen Herbst föreläsning "Tools for Lipedema"

Vätska blir kvar mellan cellerna (i matrixet). Det är de mörka partierna på bilden, mellan cellerna. Denna vätska blir trögflytande vid lipödem. Detta leder till inflammation både i fettceller och i matrixet, vilket orsakar smärta. Svullnaden leder till att cellerna emigrerar ifrån varandra, vilket minskar ämnesomsättningen och läkningsprocessen.

 

Det är dock möjligt att förbättra livskvaliteten vid lipödem genom grundläggande livsstilsförändringar, bl.a;

 • Egenvårdsmassage, med eller utan verktyg för lymfsystemet.
 • Tillräckligt med vätska.
 • Förbättrad andning.
 • Stabilt blodsocker genom en sund kost.
 • Rätt nivå av motion som inte leder till svullnad.

 Ett verktyg som ofta rekommenderas för personer med lipödem är vibrationsplattan. Lipödemexpert Dr. Karen Herbst rekommenderar användning av vibrationsplatta för alla med lipödem. Det ger rörelse utan att belasta leder eller hjärta, vilket minskar risken för extra svullnad. Mikrovibrationer stimulerar lymfsystemet, och skakprogrammet mjukar upp den sega massan mellan cellerna, vilket gör att slagg kan transporteras bort.

Kompression är också väldigt viktigt för att läka lipödem. Trycket från kompressionen håller emot fettcellerna så att de inte kan växa eller expandera utåt. När cellerna trycks ihop ökar ämnesomsättningen och läkningsprocessen, vilket minskar inflammationen. Kompressionen hjälper även vätskan att transporteras i lymfans riktning, vilket minskar svullnad, smärta och gör benen lättare.

Olika former av kompression

 • Kompressionsplagg! Använd så många timmar om dygnet som möjligt. Jag är återförsäljare av Solideas läckra och bekväma kompressionsplagg. 

 • Vatten! Träning i vatten ger dig utmärkt kompression för hela kroppen!
 • Kompressionspump. Använd en pump som går upp över hela bålen. Om den enbart pumpar benen finns risk för stas i ljumskar /bål. Hos mig kan du kombinera behandling i LymphaPress under din lymfmassagebehandling.

 

Chimaskin är ett annat verktyg som är snäll mot kroppen och stimulerar både blodcirkulation och lymfcirkulation, utan att belasta hjärtat. Det passar dig som svullnar lätt, har utmattningssymptom, värk eller ME/CFS. Chi står för livsenergi, och maskinen är designad för att ge dig livsenergi tillbaka och skapa läkning i kroppen.

Chi-maskin är ett utmärkt verktyg för att stimulera lymfsystmet

Lymfmassage är en behandlingsform som syftar till att transportera bort överflödig vätska i kroppen, minska inflammation, lösa upp fibroser och stimulera lymfsystemet. Din lymfmassör är expert på lymfsystemet och kan hjälpa dig att lösa upp fibroser och ge dig tips på hur du själv kan jobba med dessa.

Om du behöver hjälp med att hantera ditt lipödem, kan jag erbjuda följande:

 • Tips och inspiration kring lymfsystemet följ mig på Instagram.
 • Fina och sköna kompressionsplagg i min webshop: mariaivars.com.
 • Shopping av bl.a. vibrationsplatta och Chi-maskin via Trendrehab.se /Trendrehab.fi. Du får 20% rabatt med koden MARIA.
 • Lymfmassagebehandlingar, andningscoahing och lymfcoaching.
 • Föreläsningar och kurser, både online och IRL.

Behöver du hjälp med att komma igång kan du prova min 28 dagars Lymfaflow, en digital guide som du hittar i min webshop. Köplänk här.

 

Jag har även skrivit en bok om lymfsystemet;  Lymfaflow- för ett liv utan svullnad och värk. Den innehåller allt du behöver veta om lymfsystemet. Den hittar du också i min webshop.

Jag hoppas du gillade detta inlägg. Följ mig gärna på Instagram för mera tips kring lymfsystemet och hälsa.

 

Maria Ivars, fysioterapeut och lymfmassör.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.