Inflammation och lymfsystemet, del 2 - orsaker till inflammation

Inflammation och lymfsystemet, del 2 - orsaker till inflammation

Orsaker till låggradig inflammation

Ett mera passande namn för kronisk inflammation är låggradig inflammation. Ett sådant tillstånd ger symptom som trötthet, värk, sjukdomskänsla fast inget är trasigt eller sjukt, håglöshet och depression.

För enkelhetens skull tänker vi att inflammation är en ”plus-laddning” i kroppen. Det finns många orsaker till att du blir plusladdad, och ju mera plus du har i kroppen desto mera symptom av dina inflammationer har du, och desto sämre mår du.

Vad som orsakar är låggradig inflammation är många och hittas i vår livsstil. Här kommer några.

☘️ Andningen. En felaktig andning (överandning-hyperventilering-bröstandning)ger bokstavligt talat för många plus i dina celler, då för många syremolekyler intar cellen och detta orsakar syrestress och oxidativ stress = inflammation. Ja, du läste rätt, för mycket syre är inte bra.

☘️ Inaktivitet och stillasittande. Kroppen behöver rörelse och belastning för att cirkulationen ska hållas igång och slagg avlägsnas. Här är lagom bäst, för mycket träning orsakar också inflammation.

☘️ Stress, trauma, oro och negativt självprat. När du stressar fungerar inte kroppens läkande processer och inflammationer får grodas. Plus att andningen blir kass vid stress.

☘️ Processad mat, gluten, mjölkprotein, soya och tillsatsämnen. Processad mat är ofta näringsfattig och rik på omega6 (inflammationsdrivande), innehåller mycket tillsatsämnen och dolt socker.

☘️ Brist på Omega3. Omega3 behövs för att kroppen ska kunna skruva ner på inflammation. Omega 3 finns bl.a. i fet fisk (ej odlad norsk lax), eller som kosttillskott.

☘️ För stort intag av snabba kolhydrater (socker). Inflammationer livnär sig på socker och ju mera bränsle du ger dem, desto livskraftigare blir de.

☘️ Ett trögt lymfsystem. En viktig del av lymfsystemets uppgift är att minska inflammation.

☘️ Svag tarmflora och läckande tarm. Orsaker till en svag tarmflora kan vara att födas med kejsarsnitt, antibiotika, överdriven renlighet, ensidig kost utan tillräckligt med grönsaker, stress samt felaktig kost med för hög halt av socker och kolhydrater.

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.