CHI-MASKIN

CHI-MASKIN

Vad är en chi-maskin och hur fungerar den, och vem har nytta av att använda den? Dessa frågor ska vi försöka bena ut i detta inlägg.

Historia

Chi-maskinen utvecklades av Dr Shizuo Inoue i slutet av 1990 talet. Ursprungstanken kring chi-maskinen hittar vi inom den kinesiska medicinen och dess synsätt på att se på obalans i livsenergin, där Yang står för det positiva och Yin för det negativa. Qi (Chi) är livsenergin som ständigt strömmar genom kroppen och är essentiell för att upprätthålla hälsan. 

Celler behöver syre, vatten och näring för att överleva. Enl. Dr Wei Kung är de vanligaste dödsorsakerna relaterat till dåligt blodflöde. De överlägset vanligaste dödsorsakerna i västvärlden är sjukdomar i cirkulationsorganen samt cancersjukdomar. Dessa kan även kopplas till inflammation. 

Tanken kring Chi-maskinen är att förbättra cirkulationen och syresättningen i kroppen. Enl. Dr Shiuzo lider personer med syrebrist av smärta, inflammation, tumörer och depression. Chi-maskinens rörelser aktiverar kroppens genom passiv aerobisk träning och ökar cirkulationen. 

Vad vi nu även vet är lymfsystemets viktiga roll för cellhälsa och minskad inflammation. Förutom en god syresättning till cellen, behöver lymfsystemet fungera för att kunna transportera bort avfall och slagg från cellen. 

Hur fungerar det?

Chi-maskinen rör kroppen i en guldfiskliknande rörelse "8-figur". Detta blir en passiv massage eller  aerobisk motion (där kroppen tränar utan att få syrebrist och mjölksyra). 15 minuter i chi-maskinen motsvarar aerobisk träning (simning el promenader på 10 000 steg).

"8-figuren" får dig avslappnad vilket öppnar upp bronkerna (i lungorna) och ökar syretillförseln till lungorna, samt blodflödet till och från lungorna. 

Fördelar av passiv aerobisk röreler (både motion och /eller chi-maskin)

 • stimulerar syresättning genom djupandning
 • stimulerar cirkulation
 • tillför energi
 • kan hjälpa till att balansera ryggen
 • stöder och förbättrar immunsystemet
 • stöder blodproduktionen
 • kan balansera autonoma nervsystemet
 • tränar och stimulerar inre organ
 • hjälper till med dränering av vätskor
 • kan hjälpa till med viktnedgång

Det finns inga publicerade studier på Pubmed kring Chi-maskinens effekter. En studie på patienter med lymfödem i benen är gjord på Chi-maskinen Sun-Ancon (vilken är ursprungsmodellen) som visar signifikanta resultat på minskad svullnad, mindre värk, minskad tyngdhetskänsla i benen samt mindre torr hud. 

Användning

Drick vatten före. Undvik stor måltid mindre än 30 minuter innan. Chi-maskinen kan användas liggandes på rygg, sittande med fötterna i maskinen, eller sittande vid bord med armarna i.

Olika positioner i liggande

Goldfish Liggande med armarna vid sidorna. Bra position att börja med. Bra vid ryggont eller styv och stel rygg.

Mid Position Liggande med händerna in under nacken. Stressreducerande och humörbalanserande. Även bra vid migränbesvär. 

Stretched back position Liggande med armarna sträckta upp över huvudet (händerna mot golvet). Kan hjälpa till vid viktminskning, bra vid inflammationer kring skuldrorna, minskar spänningar i muskler, bra för lymfflödet. 

Efter användning ligg kvar och vila några minuter, med benen böjda om du vill hjälpa till med dränering. Dra upp knäna mot magen och rulla sakta sida-sida. Rulla sedan över mot sidan och tryck dig försiktigt uppåt. Drick vatten efteråt.

Vad gör Chi-maskinen specifikt?

Här kan du se en film och Chi-maskinen. 4 minuter lång från "The Doctors"

Vad gör rörelserna?

 • Aerobisk träning som ökar kroppens syresättning.
 • Slappnar av muskulatur i hela kroppen.
 • Ökar lymf-flödet.
 • Masserar vitala organ
 • Rensar ut gifter ur kroppen.
 • Syresätter kroppen utan att belasta hjärtat med ökad puls, eller belasta leder eller muskler.
 • Ser till att du kan upprätthålla cirkulationen i kroppen, även om din hälsa inte tillåter dig att aktivt motionera.
 • Ökar ditt välmående.

Köpa chi-maskin

Är du sugen på att köpa en egen chi-maskin att använda hemma? Hos Trendrehab.se hittar du den maskin jag använder. Med rabattkod MARIA har du alltid minst 20% rabatt på ALLA dina inköp från Trendrehab.se. Rabatten gäller även på redan nedsatta priser. Och kan användas hur många gånger som helst. För exakt aktuell rabattprocent, kolla mariaivars konto på insta / fb.

 

Källor

Socialstyrelsen statistik

Sun Acon webinarie

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.