Bredspektrum Multi Nutrient

Bredspektrum Multi Nutrient

 

Egenvårdpoolens Bredspektrum Multi Nutrient är ett avancerat kosttillskott som ger optimala doser av vitaminer och spårämnen. Den bygger på den s.k. bredspektrumprincipen. Denna princip innebär tillförsel av i ett brett spektrum i optimala doser. Bredspektrum Multi Nutrient är utvecklad och dokumenterad av professor Per-Arne Öckerman. Han är överläkare och professor i klinisk kemi.

Man kan skydda sig mot fria radikaler med optimala doser antioxidanter. Effektivaste skydd får man med så många antioxidanter som möjligt i lagom hög dosering. Detta kallas för bredspektrumantioxidantterapi.

Fria radikaler är molekyler med en obalanserad elektronegativitet, vilket gör dem instabila och skadliga för våra celler. De kan orsaka skador på DNA och öka risken för sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Fria radikaler orsakar vad vi brukar kalla oxidativ stress. Oxidativ stress kan jämföras med vad som händer när fett härsknar eller en spik rostar. Det finns många faktorer som leder till ökad bildning av reaktiva syrearter, såsom motion, solstrålning, undernäring, rökning, miljögifter / tungmetaller och stress. 

Antioxidanter är kroppens naturliga skydd mot reaktiva syrearter, såsom fria radikaler. Kroppen producerar ett antal enzymer som fungerar som antioxidanter. De fungerar genom att förhindra, neutralisera och reparera skador orsakade av ett överskott av reaktiva syrearter i kroppen.

Gemensamt för gruppen ämnen som kallas antioxidanter är att de förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler. Flera av dem är vitaminer (1).

Enkelt sammanfattat: oxidativ stress leder till inflammation. Antioxidanter bidrar till att minska oxidativ stress och kan sägas vara ”anti-inflammatoriskt”.

 

MULTI NUTRIENTER innehåller många olika vitaminer och mineraler. Utöver det innehåller den även några speciella ämnen som bidrar till en bättre cellhälsa.

Q10

Q10 är verksam i cellernas mitokondrier, där all energiomvandling sker, så att kroppen kan använda energin från näringsämnena vi äter. Q10 medverkar till denna process och är en viktig komponent för att det ska fungera.

Även som antioxidant har Q10 är viktig roll, där det motverkar att cellerna bryts ner av fria radikaler. Q10 motverkar även oxidering av LDL-kolesterolet, som i dagligt tal brukar benämnas som det onda kolesterolet.

Q10 kan användas av den som vill säkerställa sitt intag av ämnet och kan speciellt gynna oss ju äldre vi blir för en normal hjärt- och kärlhälsa eller vid tillfällen då energinivån upplevs låg. Q10 kan även ätas som en antioxidant och för ett normalt immunsystem.

INOSITOL

Inositol är ett vitaminliknande ämne som ibland även kallas vitamin B8, då den samverkar med B-komplexet. Inositol har en strukturell betydelse i kroppen och ingår i cellmembranen, där det bidrar till en normal cellfunktion samt påverkar cellernas signalering. Inositol interagerar med receptorer som förmedlar signaleringen och ingår bland annat i serotoninsystemet. Serotonin är en signalsubstans som påverkar humöret och gör att vi blir lugna och tillfreds. Inositol påverkar även hormonet insulin och hjälper till att motverka insulinresistens. Insulin är i sin tur nödvändigt för en normal blodsockerkontroll.

Inositol samverkar även med kolin vid omsättningen av fett i kroppen, samt vid tillverkningen av lecitin. Lecitin i sin tur ingår i transporten av kolesterol, vilket i förlängningen kan leda till en reduktion av LDL-kolesterol.

Tack vare inositolets roll i transporten av fett har ämnet bland annat lyfts i studier kring leversjukdomen fettlever (2). Många studier undersöker också hur tillskott med inositol eventuellt kan påverka kvinnor med PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom), vilket är en hormonell rubbning som kan drabba kvinnor i fertil ålder (3). Trots att inositol har studerats inom många olika områden behövs dock fortsatta studier för att veta exakt hur ämnet påverkar kroppen.

Inositol förekommer rikligast i nötter, bönor och spannmål, men vår förmåga att tillgodogöra oss inositol ur dessa är ändå svag. Inositol förkeommer också rikligt i modersmjölk, i viss mån också i komjölk. I kroppen finns rikliga mängder inositol i nervvävnaden och njurarna. Inositol spelar en viktig roll som en del av cellhinnan och inositol behövs också i eikosanoidernas, fleromättade fettsyrornas syntes och i kommunikationen cellerna emellan.

PABA

PABA, eller paraaminobensyra, är ingen erkänd B-vitamin men kallas ibland vitamin Bx på grund av dess vitaminlikande egenskaper. Det ingår främst i proteinomsättningen, precis som andra B-vitaminer. Dessutom hjälper det till vid bildningen av röda blodkroppar och stödjer tarmfloran där det bildas folsyra. Upptaget av protein, vitamin B5 och folsyra förbättras med närvaro av PABA.  PABA ingår även i produkter som har en positiv inverkan på hår-, hud- och nagelkvalitén.

Paba har visat sig ha antioxidantegenskaper, vilket innebär att det kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler och skydda våra celler mot skador. Röda blodkroppar, eller erytrocyter, är viktiga för att transportera syre runt i kroppen. En brist på röda blodkroppar kan orsaka anemi, vilket kan leda till trötthet och andra hälsoproblem. Paba har visat sig kunna öka produktionen av röda blodkroppar och därmed hjälpa till att förebygga anemi

Kollagen är ett protein som finns i kroppen och som har en viktig strukturell funktion. Det finns i huden, ben, brosk och andra vävnader och hjälper till att ge dem styrka och elasticitet. Paba har visat sig öka förmågan att bilda kollagen, vilket kan hjälpa till att förbättra hudens elasticitet och minskar tecken på åldrande.

LYKOPEN

Lykopen är tillsammans med β- karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman. Forskningen har på senare tid fokuserat en hel del på karotenoidernas antioxidativa egenskaper och kartläggning av dess förekomst. Då lykopen innehåller fler dubbelbindningar  än övriga karotenoider som valts ut i dessa studier – och de antioxidativa egenskaperna står i förhållande till antalet dubbelbindningar, är det troligt att lykopen har högre antioxidativ potential än de andra karotenoiderna. Du hittar lykopen i det mesta av frukt och grönt som är rosa eller röd i färgen.

Den mest potenta källan är soltorkade tomater, Lykopen hittas även i tomatpuré, guava, vattenmelon, färska tomater, konserverade tomater, papaya, rosa grapefrukt och paprika.

 

KOLIN

är ett villkorligt nödvändigt mikronäringsämne för kroppen, som till sin struktur liknar B-vitaminer, men som inte direkt klassificeras som ett vitamin.

Särskilt de som planerar graviditet, gravida kvinnor, ammande kvinnor och de som följer en vegetarisk kost bör vara uppmärksamma på sitt kolinintag. Många multivitaminer innehåller inte kolin. Bra källor till kolin är kött, ägg, fågel, fisk och mejeriprodukter från animaliska produkter, men även i potatis, brysselkål, broccoli och blomkål finns kolin.

Kolin förbättrar gallblåsansbinjurarnaskönskörtlarnas och hjärtats funktion. Kolin är viktigt för hjärnans och nervsystemets funktion. Kolin reglerar t.ex. minne, humör och muskelkontroll. Det är också en viktig byggsten i cellmembran, vilket påverkar kommunikationen mellan celler.

Kolin är också viktigt för kroppens homocysteinmetabolism, som det upprätthåller tillsammans med folat, vitamin B6 och vitamin B12.

Det hjälper också framställning av lecitin i levern. Kolinbrist kan leda till grå starr, brustna blodkärl i ögonen och dåligt minne. 

CITRUSBIOFLAVONOIDER

Citrusbioflavonoider brukar även kallas för vitamin P, citrin, vitamin C2 och flavoner. Just att de kallas för vitamin P kom utifrån att ämnet har vitaminliknande egenskaper men är i själva verket inget vitamin. Istället så är citrusbioflavonoiderna ett bioaktivt ämne och en kraftfull antioxidant. Citrusbioflavonoiderna har en mycket viktigt funktion då de alltid samverkar med vitamin C och hjälper kroppen att absorbera samt använda vitamin C på bästa sätt. Flavonoiderna är dessutom vattenlösliga och har en hög stabilitet vid tillredning.

Denna vitamin behövs i kroppen och är bra för immunsystemet eftersom vitamin C är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Bredspektrum multi Nutrient innehåller rikligt med vitamin C och citrusbioflavonoider som underlättar upptaget av vitaminet samt förstärker funktionen av den. Vitamin C behövs även vid framställning av kollagen och är en viktig komponent vid uppbyggnaden av brosk samt stödjer upptaget av järn från maten.

  • Hög halt citrusbioflavonoider
  • För immunsystemets normala funktion
  • Kraftfull antioxidant som skyddar cellen

 

VITAMIN C I MAT ELLER TILLSKOTT

Vitamin C finns naturligt i många livsmedel, bland annat i citrusfrukter, paprika och broccoli. Vitaminet är dock värmekänsligt så när mat värms upp flera gånger eller hålls uppvärmd så minskar därmed mängden C-vitamin. 

 

KÄLLOR

1. Livsmedelsverket (2023) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/antioxidanter

2. Inositol and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Systematic Review on Deficiencies and Supplementation (2020)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33153126/

3. Inositols in PCOS (2020) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33260918/

4. Molecular Antioxidant Properties and In Vitro Cell Toxicity of the p-Aminobenzoic Acid (PABA) Functionalized Peptide Dendrimers (www.mdpi.com/2218-273X/9/3/89) 130224. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.