En svullen och trött Maria 2008 jämfört med en välmående Maria 2022idag

Utmattning och lymfsystemet

Under researcharbetet till min bok Lymfaflow lyssnade jag på några intressanta poddar med andningsexperten Anders Lönedal. Mycket intressant att lyssna på. Vad jag ska ta upp idag är hans tankar kring utmattning / utbrändhet och lymfsystemet.

Av olika anledningar stagnerar lymfsystemet när vi stressar. De två största bidragande faktorerna som påverkar lymfsystemet negativt i samband med stress är att sömnen blir sämre och vi kommer inte ned i djupsömn samt att andningen påverkas negativt. Det är stora kapitel som inte ryms i detta inlägg (finns mera om det i boken).

Anders har en intressant tanke kring ett stagnerat lymfsystem och utmattning. När lymfan inte cirkulerar lämnar slagg och toxiner kvar i kroppen. Där ska den inte vara. Slaggen förgiftar oss och gör oss sjuka och kan leda till bl.a utmattningssymptom och inflammatoriska sjukdomar.

Bilden av mig är från 2008, tagen på min examensfest när jag blev klar fysioterapeut. Det är 2,5 månad innan jag blev sjukskriven för utmattning. Jag var så trött och mådde så dåligt och ville inte ha någon fest (men det är en annan historia). På bilden försöker jag le…Jag är så svullen i ansiktet och även resten av kroppen, men förstod aldrig att jag var svullen. Hela jag och mitt lymfsystem hade totalt havererat. Vägen tillbaka till livet blev ganska lång. Jag gick hos psykolog och gjorde ”mitt bästa” men återhämtningen var långsam.

Vad jag märkt under mitt arbete med lymfsystemet de senaste åren är att vid utmattningsproblematik blir återhämtningen bättre om vi får igång våra lymfsystem. Nu är kroppen väldigt komplex och detta är en förenklad modell av återhämtning. Vi måste jobba kring många olika parametrar, andning, stress, sömn, kost osv. Men att börja jobba med lymfsystemet och få igång flödet så kroppen kan börja städas från slagg och toxiner är en viktig bit på vägen tillbaka till livet.

Hur du gör din egenvårdsmassage hittar du fastnålat högst upp på min fb- och instasida. Egenvårdsmassagen är gratis, avslappnande och otroligt effektiv.

Här kan du köpa boken Lymfaflow: 

https://mariaivars.com/products/lymfaflow-for-ett-liv-utan-svullnad-och-vark

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.